Kommunal vill lyfta taket

SJUKFÖRSÄKRING2012-04-11

Var tredje person får inte ut 80 procent av sin lön vid sjukskrivning, enligt en rapport från fackförbundet Kommunal. Att höja taket för ersättningen skulle gynna alla, menar facket.

Kommunals rapport ”Under höga tak ryms alla” är skriven av ekonomen Anna Hedborg. Att var tredje person inte får ut 80 procent av sin lön vid sjukskrivning beror på att lönerna stadigt ökat utan att taket i sjukförsäkringen hängt med.

Kommunal föreslår att taket för sjukersättning från sjukförsäkringen höjs från 330 000 kronor per år till 521 000 kronor. För löner mellan 521 000 och 1 042 000 kronor per år föreslås ersättningen ligga på 65 procent och mellan 1 042 000 och 1 563 000 kronor på 32,5 procent,

Kommunals egna medlemmar är till stor del låginkomsttagare och taket i sjukförsäkringen påverkar inte dessa direkt, säger förbundets ordförande Anneli Nordström i ett pressmeddelande:

”Vid en första anblick kan man tycka att denna fråga bara gynnar höginkomsttagare. Men kvinnor i vården har stora problem med dålig hälsa och de är stora konsumenter av sjukförsäkringen, som spelar stor roll för våra medlemmar.”

Utredaren Anna Hedborg menar att socialförsäkringarna kommer att ifrågasättas av allt fler om de omfattar en allt mindre del av befolkningen. Sjukförsäkringen ska inte bara hjälp den som drabbas av sjukdom, utan också fördela risker mellan olika inkomstgrupper.

”Låginkomsttagare är oftare sjuka än höginkomsttagare, vilket innebär att stora belopp går från de som tjänar mycket till låginkomsttagarna. År 2008 omfördelades 36 miljarder kronor från hög- till låginkomsttagare i sjukförsäkringen”, säger Anna Hedborg i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA