Kompetensbrist hinder för AI

DIGITALISERING2020-11-26

Det största hindret för utvecklingen av artificiell intelligens, AI, är brist på kompetens, konstaterar Statistiska Centralbyrån, SCB, i en rapport om utvecklingen av AI i Sverige.

Under 2019 satsade offentlig sektor 149 miljoner kronor på utveckling av AI, medan den näringslivet investerade 5,6 miljarder kronor i mjukvara och hårdvara, konstaterar SCB i rapporten. Ett stort hinder för AI-utvecklingen är bristen på kompetens, skriver SCB i ett pressmeddelande.

Inom offentlig sektor utgör anställdas kompetens, utbildning eller erfarenhet det största hindret. Totalt 5,5 procent av de tillfrågade organisationerna upplevde detta som ett stort hinder. Men andra vanliga hinder som angavs var bristande vision eller AI-strategi inom organisationen samt brist på kunskap om tillgänglig teknologi och tillämpningar.

AI kan användas inom många områden, som ansiktsigenkänning, automatisk översättning och självlärande robotar för lagerarbete. Ungefär 700 företag genomförde egen forskning och utveckling inom AI under 2019, enligt SCBs rapport. Det är framför allt de stora svenska företagen som använder AI i sin verksamhet.

”Forskning och utveckling inom AI är koncentrerat till ett fåtal utförare. Tio företag stod för 65 procent av näringslivets totala kostnader och investeringar för forskning och utveckling inom AI under 2019”, konstaterar Björn Forssell, en av rapportförfattarna, i pressmeddelandet.

Ungefär 5,4 procent av företagen i Sverige uppger enligt SCB att de har använt AI i någon form i sin verksamhet. Inom den offentliga sektorn var motsvarande siffra 10,2 procent och inom universitet och högskolesektorn har 12,2 procent använt AI-baserad mjuk- eller hårdvara i sin forskning under 2019.

Ett annat hinder för ökad AI-användning i Sverige är kostnaderna, konstaterar SCB. Stora företag med 250 anställda eller fler stod för 3,9 miljarder kronor av investeringarna 2019. Men även mindre företag med 10-49 anställda satsade på AI-användning, och enligt SCB satsade de mindre företagen en större procentuell andel av sina it-relaterade kostnader på AI.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA