Kompetensöverföring måste planeras nu

ST2004-04-28

Åklagarmyndighetens administratörer blir allt äldre. Nu vill ST-avdelningen påskynda en plan för kompetensöverföring.

Av:  Ann-Charlotte Viklund

Efter den stora omorganisationen vid åklagarmyndigheten 1996 är organisationen mycket slimmad.

Bland myndighetens cirka 300 administratörer fyller var tredje 65 år inom de närmaste fem åren. Över hälften är 40-talister.

Dessutom utnyttjar en del troligtvis möjligheten att gå i pension tidigare på hel- eller deltid.

Vidare visar den arbetsmiljöundersökning som Riksåklagaren genomförde 2003 att många medarbetare upplever hög arbetsbelastning och stress och att det inte finns någon ”luft” i organisationen.

För att säkerställa en tillfredsställande verksamhet och ge utrymme för att handleda nya medarbetare har ST nu begärt förhandling enligt medbestämmandelagen.

– Det är inte frågan om något plötsligt vredesutbrott över att inget händer. Vi har påkallat förhandling för att få upp frågan på bordet nu, när en organisationsförändring ändå pågår. Det är också viktigt för medarbetarna att veta att arbetsgivaren har en plan för hur kompetens ska överföras, säger Margaretha Hofvenstam, ordförande för ST inom åklagarväsendet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Rättsväsende
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA