Kongressen diskuterade kollektivavtalets roll

ST-KONGRESS2008-05-28

Kollektivavtalets roll var det som väckte mest diskussion på ST-kongressens första dag. Slutresultatet blev ett par förändringar av styrelsens förslag till formulering av STs lönepolitik.

– Jag är en talför ordförande som vill ha glada bifallsrop från kongressen, förklarade Meeri Wasberg, en av mötesordförandena, när kongressen började sina förhandlingar.

Hon blev nästan genast bönhörd och kunde snabbt klubba igenom kongressens beslut att godkänna verksamhets- och revisionsberättelser och bevilja styrelsen ansvarsfrihet.

Först när den inledande delen i förbundets policy- och verksamhetsinriktning behandlats och kongressen kom in på lönepolitiken blev det mer fart på ombuden. Flera ombud kom med yrkanden som rörde kollektivavtalets roll att reglera individens möjligheter att påverka sina egna villkor.

Janne Backlund, ST inom universitet och högskolor, fick med sig både kongress och förbundsstyrelse på att i en att-sats något tona ner den enskildes inflytande. Beslutet blev att ”ST ska verka för att genom kollektivavtal stärka medlemmarnas inflytande över deras anställningssituation och anställningsvillkor”.

Johnny Estius, ST inom Försäkringskassan, var inte nöjd med formuleringen att ST ska arbeta för att medlemmarna är anställningsbara på arbetsmarknaden. Kongressen biföll hans förslag att ST för kommande kongressperiod ska verka för att medlemmarna i första hand är anställningsbara på den egna arbetsplatsen och i andra hand på arbetsmarknaden i övrigt.

Kongressen hann även med att behandla några motioner. En av dem gällde att utveckla arbetet med samverkansavtalet, som ST inom Arbetsförmedlingen anser fungerar dåligt. I sitt svar hänvisade styrelsen till att ett partsgemensamt arbete redan inletts. Kongressen biföll styrelsens yttrande och ansåg motionen besvarad.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA