Konkurrens på olika villkor

STATEN2008-03-04

Statliga myndigheters verksamhet på konkurrensutsatta områden omfattar cirka 25 miljarder kronor. Men det är inte alltid som konkurrensen är motiverad, anser Statskontoret.

Statskontoret har på uppdrag av Förvaltningskommittén granskat 109 statliga myndigheter som bedriver någon form av verksamhet i konkurrens med andra. Omsättningsmässigt störst är bygg- och projekteringstjänster, uthyrning, upphandling och varuförsäljning. Det som flest myndigheter ägnar sig åt är utbildningsverksamhet / uppdragsutbildning, uppdragsforskning/FoU samt konferenser och seminarier.

Regeringen behöver skaffa sig en bättre överblick över myndigheternas konkurrensutsatta verksamhet, anser Statskontoret. Det behövs ett regelverk som ökar insynen i verksamheten, och det ekonomiska resultatet bör särredovisas.

I de allra flesta fall finns stöd för myndigheternas verksamhet på konkurrensutsatta områden i regleringsbrev eller instruktioner, konstaterar Statskontoret. Men ibland finns inga tydliga skäl för att myndigheter ska bedriva verksamhet som konkurrerar med andra aktörers, till exempel när det gäller fastighetsförvaltning, städning, viss utbildning och hotell- och restaurangverksamhet. Regeringen bör därför regelbundet ompröva om det finns skäl för respektive myndighet att bedriva konkurrensutsatt verksamhet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA