Konkurs hotar minsta a-kassorna

A-KASSAN2010-02-02

Musikernas och fiskarnas a-kassor är på väg mot konkurs. Trots maxavgifter är antalet arbetslösa så stort att kassornas reserver krymper snabbt.

Musikernas arbetslöshetskassa och Sveriges fiskares arbetslöshetskassa är två av landets minsta a-kassor. De måste ta ut maxavgifter för att klara kostnaderna, skriver Göteborgs-Posten, GP. Ändå räcker inte pengarna.

– I fjol gick kassan back drygt en miljon kronor. Av 1 500 medlemmar så var det 900 som gick på ersättning. Det är kärvt, säger Gunnel Persson, ordförande i Musikernas arbetslöshetskassas styrelse, till tidningen.

Ett statsbidrag på 2,9 miljoner kronor gjorde att kassan överlevde förra året. Men det behövs lika mycket extra tillskott i år. Under de senaste åren har två av tre medlemmar lämnat Musikernas arbetslöshetskassa. Avgiften för kassan är över 5 000 kronor per år. Fiskarnas a-kassa tar ut 7 000 kronor per år av medlemmarna och har tappat fyra av tio de senaste åren.

– Om medlemstappet fortsätter blir det svårt för oss att klara oss. Vi räknar med att ha ett ingående kapital detta år som är på ett par miljoner kronor. Vi står inte på ruinens brant ännu, men det närmaste halvåret blir intressant, säger kassaföreståndaren Liane Liensdorff till GP.

Det har aldrig inträffat att en a-kassa gått i konkurs i Sverige, säger Anne-Marie Qvarfort, chef för Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, till tidningen. Däremot har a-kassor i ekonomisk kris gått samman med a-kassor i angränsande verksamhetsområden.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA