Konkurser och nya brott i väntan på rättegång

JURIDIK2005-05-31

Tvister som ska lösas i Stockholms tingsrätt behandlas i möjligaste mån i den ordning de kommer in. Brottmål tas däremot om hand i prioritetsordning – ungdomsmål och mål där någon sitter häktad tas först. Här är några typiska exempel på fall som ligger i kön:

Tvister:

l Hongkongföretaget Jacky International stämde den 10 mars 2003 en svensk klädimportör på 68 911 dollar för obetalda räkningar samt ränta. Förberedande förhandlingar hölls i november 2003 och oktober 2004. I mellantiden beslutade tingsrätten om kvarstad, ett beslut som hovrätten sedan upphävde. Huvudförhandlingen kommer att hållas någon gång under 2006. Det svenska företaget har under väntetiden gått i konkurs.

En taxiföretagare stämde den 24 oktober 2003 bilfirman Din Bil Stockholm Söder AB på drygt 80 000 kronor. Den bil han köpt ny från firman hade många fel, och taxiägaren anser sig ha lidit ekonomisk skada. Ärendet har varit klart för huvudförhandling sedan oktober 2004, men datum har ännu inte beslutats. Troligen kommer förhandlingen inte att kunna äga rum förrän februari 2006.

Elfirman Kumerius EL stämde den 20 november 2003 företaget Dufab, som är förvaltare på Sabbatsbergs sjukhus. Kumerius EL vill bland annat ha ersättning för den byggcentral man säger sig ha satt upp på sjukhusområdet i samband med ett arbete, men som senare försvann. Den bedömda tiden för huvudförhandling är januari-februari 2006.

Brottmål:

En 24-årig man stäms den 19 februari 2004 för narkotikabrott och brott mot knivlagen. Därefter har tre nya åtal väckts för främst narkotikabrott. I november 2004 åtalades mannen dessutom för att ha smugglat knivar, elpistol, knogjärn och narkotika från Thailand. Rättegången blir tidigast i höst, annars 2006. Mannen är tidigare dömd för narkotikabrott och brott mot vapenlagen.

En man stäms den 3 november 2004 för överträdelse av besöksförbud. Mannen besökte trots förbudet sin dotter i skolan. Dottern är därefter skärrad, ledsen och tyst. Rättegången hålls tidigast i höst, annars 2006.

En man stäms den 6 februari 2004 för försök till grovt
bedrägeri. Han misstänks ha förfalskat fakturor på datorinköp efter ett inbrott i hans företag. Värdet på de förfalskade fakturorna är drygt 450 000 kronor. Rättegången hålls tidigast i höst eller nästa år.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Rättsväsende
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA