Körkortsprövning kan bli privat

KÖRKORTSPROV2010-01-13

Regeringen vill privatisera verksamheten med körkortsprov, enligt en ny rapport. ST befarar att det kan leda till orättvisor och minskad rättssäkerhet.

I dag ansvarar Vägverket, och i viss mån Försvarsmakten och skolväsendet, för körkortsproven. Men nu vill regeringen privatisera verksamheten. ”Provverksamheten kan handhas lika väl av privata som av offentliga organ”, skriver näringsdepartementet i en ny rapport.

Klas-Ove Kindlund, som är trafikinspektör och medlem i STs avdelningsstyrelse på Vägverket, är starkt kritisk.

– Av rent ideologiska skäl vill man slänga ut verksamheten till marknaden. Men det här är inte detsamma som att sälja korv, driva gym eller simhall, säger han.

Framför allt är han rädd att privata aktörer kommer att ”slänga sig över storstäderna” för att lönsamheten är störst där – och att skillnaderna mellan olika inspektörers bedömningar kan öka.

– Jag tror också att risken för mutor och korruption ökar med en privatisering. Vi vet tyvärr att den risken finns.

Enligt rapporten förbereder regeringen nu en proposition som ska göra det möjligt för privata aktörer att utföra körkortsprov.

Omkring 400 personer på Vägverket arbetar i dag med förarproven.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Lasse L (ej verifierad) tors, 01/14/2010 - 00:38
Det verkar som alliansen inte vill vinna valet! Det här blir spiken i kistan. Först Bilprovningen sen det här. Reformer som fördyrar och försämrar för enskild medborgare. Deras valstrateger verkar vara på långsemester.
Det är bara att tacka och ta emot!
Inlagt av O Johnson (ej verifierad) fre, 01/15/2010 - 13:29
Det kommer att bli dyrt att ta körkort, vad kommer att hända med kostnaderna när det blir vinstintressen med i spelet? Vägverket och försvarsmakten har inga sådana krav på sig. Idag kostar ett prov lika över hela landet och oavsett om man behöver tolk eller ett muntligt prov så betalar vi samma kostnad och Vägverket står för tolk kostnader och hjälp vid dyslexi. Tror inte att något privat företag är intresserad av dessa kostnader. är besviken på dagens regering, kommer inte att röst på den igen ett misstag räcker.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA