Korta jobb blir fasta

FÖRSÄKRINGSKASSAN2010-11-17

Efter flera år med många visstidsanställda och timvikarier anställer Försäkringskassan i Östersund nu runt hundra personer. Men även i fortsättningen kommer många att vara visstidsanställda.

ST Press rapporterade så sent som i september i år om att Försäkringskassan i Östersund använde sig av ett stort antal korttidsanställda för att klara av utbetalningarna av aktivitetsstöd.

Problemen började dock redan 2007, då handläggningen av aktivitetsstöd centraliserades till kontoret, en följd av nedläggningen av garnisonen.

− Sommaren 2008 skapades en tillfällig vikariepool. Dessa medarbetare fick låga löner och korta anställningsperioder och sedan har det bara rullat på, berättar Sven Graff, ST-sektionens ordförande.

Just nu har Försäkringskassan 280 visstidsanställda som handlägger aktivitetsstöd. Merparten av de visstidsanställda, närmare två tredjedelar, arbetar på Försäkringskassan i Östersund.

Malin Sjödin, tillförordnad platschef, bekräftar att Försäkringskassan i Östersund kommer att tillsvidareanställa omkring hundra visstidsanställda. Anställningsförfarandet är öppet, vilket betyder att tjänsterna kan sökas även av personer utanför kontoret i Östersund.

Sven Graff är orolig för att arbetsgivaren kommer att frångå principen om först in – sist ut.

− Ambitionen är att de som har arbetat i närmare två år med tidsbegränsad anställning så långt som det är möjligt ska erbjudas en tillsvidareanställning, säger Malin Sjödin.

Försäkringskassan i Östersund ska även visstidsanställa ett stort antal personer till och med juni 2011. Enligt Malin Sjödin beror valet av anställningsform på att prognoser visar att antalet personer med aktivitetsstöd minskar till hösten 2011.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA