Kortare väntan på asylbeslut

MIGRATIONSVERKET2010-04-01

På två år har Migrationsverket halverat den genomsnittliga väntetiden. Men det är fortfarande långt kvar till målet.

För två år sedan fick en asylsökande vänta drygt nio månader på besked från Migrationsverket. Idag går det betydligt snabbare – den genomsnittliga tiden från att ansökan kommer in till verket till meddelat beslut är fyra och en halv månad.

”Målet är att den som söker asyl ska få besked från oss inom tre månader och vi är på god väg dit”, skriver Jan-Olov Wallin, chef för Migrationsverkets asylprövning, i ett pressmeddelande.

Bakom de kortare handläggningstiderna ligger ett nytt arbetssätt. Genom att utnyttja resurserna smartare har både handläggningen blivit snabbare och kvaliteten i besluten ökats, menar myndigheten. Metoden bygger på tidiga och kvalificerade insatser, arbete i team, fokus på problemlösning med snabba åtgärder, samt regelbunden coachning och uppföljning.

”Att förkorta den tid av påfrestande ovisshet som det innebär för en asylsökande att vänta på besked har länge varit ett av Migrationsverkets högst prioriterade mål. Nu tycks vi ha hittat en metod som är effektiv och som dessutom stärker kvaliteten i asylprocessen”, skriver Jan-Olov Wallin.

I slutet av året räknar Migrationsverket med att de flesta enheter inom asylprocessen ska arbeta enligt den nya metoden. Samtidigt pågår också en stor insats för att komma till avslut i de ärenden som är äldre än sex månader.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA