Migrationsverket ska arbeta snabbare

ASYL2009-02-24

Särskilda ankomstboenden för asylsökande ska förkorta Migrationsverkets handläggningstider. Det är ett av huvudförslagen i Asylmottagningsutredningen.

Asylmottagningsutredningen har haft i uppdrag att se över asylmottagandet och föreslå förändringar.

”Systemet för mottagande av asylsökande måste reformeras i grunden. Flera decenniers brister måste rättas till för att mottagandesystemet ska bli rättssäkert, effektivt och humant”, kommenterar Sören Häggroth, regeringens särskilde utredare, i ett pressmeddelande.

Asylmottagningsutredningen vill att Migrationsverkets insatser för asylsökande förbättras. För att åstadkomma högre kvalitet och förkortad handläggningstid föreslår utredningen att det införs ett särskilt ankomstboende för asylsökande. Boendet ska vara i det reguljära bostadsbeståndet och under högst fyra veckor. Under den tiden ska Migrationsverket mer koncentrerat kunna utföra sin asylutredning. Enligt utredningen måste Migrationsverket också bli bättre på att redan den första tiden kartlägga vuxna asylsökandes utbildning och yrkeserfarenheter.

Migrationsverket ska ordna boende

Efter tiden i ankomstboendet ska varje asylsökande få ett erbjudande om ett av Migrationsverket ordnat boende. Det ska erbjudas på en ort, främst utanför storstadsområdena, där den enskilde har goda möjligheter till meningsfull sysselsättning och god kontakt med det svenska samhället.

”Ett litet antal kommuner i storstadsområdena tar i dag ett oproportionerligt stort ansvar för asylmottagandet. EUs lagstiftning medger inte att tvångsåtgärder vidtas av medlemsländerna när det gäller asylsökandes boende. Om staten vill påverka var de asylsökande bosätter sig måste därför andra åtgärder prövas”, anser Sören Häggroth.

För att klara av sina ökade insatser bör Migrationsverket få ökade resurser, enligt utredningen. Samtidigt uppskattas utredningens förslag i sin helhet innebära en besparing för samhället på 165 miljoner kronor, främst genom de förkortade handläggningstiderna.

Ett annat viktigt förslag i utredningen är att asylsökande i princip undantas från kravet på arbetstillstånd och att en särskild aktivitetsbonus införs för asylsökande som praktiserar eller har annan liknande sysselsättning.

Utredningen föreslår en successiv övergång till det nya systemet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Övrigt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA