Nationalmuseum är ett av de museum som har tappat en stor del av besökarna under 2020.
Bild: Mostphotos
Nationalmuseum är ett av de museum som har tappat en stor del av besökarna under 2020.

Kraftig minskning av antalet museibesökare

MUSEERNA2021-05-19
Landets museer tappade i genomsnitt 61 procent av sina besökare under pandemiåret 2020 jämfört med året innan, visar en rapport från Myndigheten för kulturanalys.

Besöksstatistik som har samlats in från landets museer visar att coronapandemin har påverkat verksamheten i hög grad, konstaterar Myndigheten för kulturanalys i en rapport som man gjort på uppdrag av regeringen.

Andelen verksamhetsbesök, där besökarna faktiskt har gått igenom entrén till museernas utställningar, har i genomsnitt gått ned med 61 procent jämfört med 2019.

I rapporten redovisas även statistik kring så kallade anläggningsbesök, där personer som enbart beträder museernas lokaler utan att gå in på utställningarna räknas in. Motsvarande genomsnittliga nedgång sett till dessa är 71 procent, visar rapporten.

Museerna har också fått besvara en enkät om coronapandemins påverkan på verksamheten. Flera museer betonar att man har försökt att öka sitt digitala utbud under 2020, exempelvis med digitala visningar för skolor och privatpersoner, podcasts samt en ökad närvaro i sociala medier.

Några av museerna uppger i enkätsvaren att man vill att se en undersökning av hur det minskade antalet besökare kommer att påverka verksamheternas ekonomi på lång sikt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.