Bild: Mostphotos

Kraftig ökning av ansökningar om skuldsanering

KRONOFOGDEN2021-02-19
Kronofogden redovisar en stor ökning av antalet ansökningar om skuldsanering i pandemins spår. Antalet unga vuxna som vill ha hjälp ur skuldfällan har mer än fördubblats jämfört med förra året.

Under förra året ansökte 28 293 personer om skuldsanering hos Kronofogden. Det är en ökning med 38 procent jämfört med 2019 och den högsta siffran någonsin. Ansökningarna ökade i alla åldersgrupper utom bland de över 65 år. Allra mest ökade antalet ansökningar från unga vuxna mellan 18 och 30 år. Här handlar det om en ökning på 124 procent – mer än en fördubbling, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Ökningen bland unga vuxna är en tydlig signal att många unga som söker inte förstår vad en skuldsanering innebär och att de saknar viktig kunskap i privatekonomi, berättar enhetschefen Per-Olof Lindh:

”Många unga förstår inte vad en skuldsanering innebär. De googlar efter lösningar på sina ekonomiska problem och hittar till vår webbplats. Det är ett tydligt rop på hjälp”, framhåller han i pressmeddelandet.

För att få skuldsanering ska den skuldsatta ha gjort tydliga ansträngningar för förbättra sin situation, till exempel försökt att öka inkomsterna och minska kostnaderna. Ett annat kriterium är att personen inte kan betala tillbaka sina skulder inom överskådlig tid. Hur lång den perioden är varierar, men det kan variera mellan 7 och 15 år för olika individer.

”Unga människor har sällan dragit på sig så stora skulder att de inte klarar av att betala av dem på så lång tid. Det kan handla om 40 000–50 000 kronor, och det räknar vi med att de ska kunna betala tillbaka. De uppfyller med andra ord inte ett av de grundläggande kraven för att få skuldsanering”, konstaterar Per-Olof Lindh.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.