Bild: Mostphotos

Kraftig ökning av ansökningar om skuldsanering

KRONOFOGDEN2021-02-19

Kronofogden redovisar en stor ökning av antalet ansökningar om skuldsanering i pandemins spår. Antalet unga vuxna som vill ha hjälp ur skuldfällan har mer än fördubblats jämfört med förra året.

Under förra året ansökte 28 293 personer om skuldsanering hos Kronofogden. Det är en ökning med 38 procent jämfört med 2019 och den högsta siffran någonsin. Ansökningarna ökade i alla åldersgrupper utom bland de över 65 år. Allra mest ökade antalet ansökningar från unga vuxna mellan 18 och 30 år. Här handlar det om en ökning på 124 procent – mer än en fördubbling, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Ökningen bland unga vuxna är en tydlig signal att många unga som söker inte förstår vad en skuldsanering innebär och att de saknar viktig kunskap i privatekonomi, berättar enhetschefen Per-Olof Lindh:

”Många unga förstår inte vad en skuldsanering innebär. De googlar efter lösningar på sina ekonomiska problem och hittar till vår webbplats. Det är ett tydligt rop på hjälp”, framhåller han i pressmeddelandet.

För att få skuldsanering ska den skuldsatta ha gjort tydliga ansträngningar för förbättra sin situation, till exempel försökt att öka inkomsterna och minska kostnaderna. Ett annat kriterium är att personen inte kan betala tillbaka sina skulder inom överskådlig tid. Hur lång den perioden är varierar, men det kan variera mellan 7 och 15 år för olika individer.

”Unga människor har sällan dragit på sig så stora skulder att de inte klarar av att betala av dem på så lång tid. Det kan handla om 40 000–50 000 kronor, och det räknar vi med att de ska kunna betala tillbaka. De uppfyller med andra ord inte ett av de grundläggande kraven för att få skuldsanering”, konstaterar Per-Olof Lindh.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA