Kraftigt underskott i statsbudgeten

NYHET2003-12-10

Om inte regeringen vidtar åtgärder kommer nästa års statsbudget att överskridas med fem miljarder kronor. Det framgår av Ekonomistyrningsverkets beräkningar.

Av:  Christian Örjestål

Enligt Ekonomistyrningsverket, ESV, kommer statsbudgeten för åren 2003-2007 att uppvisa stora underskott. Under 2003 kommer underskottet att vara som störst. Under 2005 och 2006 beräknas utgiftstaken att klaras men med mycket små marginaler.

Främst kommer underskotten av att:

  • inkomstskatterna från företag och hushåll kraftigt minskar
  • statsskulden växer och räntebetalningarna därmed ökar
  • de totala utgifterna för ohälsan fortsätter att öka och att allt fler människor kommer att få aktivitets- eller sjukersättning.

- Ett mycket stort antal personer befinner sig därmed utanför arbetskraften, vilket innebär såväl högre utgifter som lägre skatteinkomster för staten, säger ESVs generaldirektör Yvonne Gustafsson i en kommentar.

Med början under nästa decennium kommer den förändrade ålderssammansättningen i befolkningen att medföra stora problem för den offentliga ekonomin.

- De påfrestningar som väntar kan förekommas genom att redan nu vidta åtgärder för att minska skuldbördan, säger Yvonne Gustafsson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA