Krav på censur efter tidningskritik

NYHET2004-11-04

Efter att redaktören för Skatteverkets personaltidning skrivit en kritisk krönika ställdes krav på förhandsgranskning. Beslutet togs tillbaka, men har ändå lett till en tystare myndighet, anser ST.

Björn Thärnström är redaktör och ansvarig utgivare för personaltidningen SKV-info. På baksidan i varje nummer skriver han en signerad krönika. Ofta handlar den om okontroversiella frågor, men då och då för han även fram kritiska synpunkter på myndighetens göranden och låtanden.

I nummer 6 i år beklagar han sig över den ökande administrationen som delegerats ut på mellancheferna.

»Det ökade interna administrativa nedfallet resulterar alltså ofta i ökat internt administrativt avfall, som ingen egentligen vill ha. Och ingen vågar heller säga ifrån«, skriver han bland annat.

Det skulle han inte ha gjort.

Skulle läsa i förväg

Hans närmaste chef, Sten Eriksson, förklarade att han hädanefter avsåg att läsa Björn Thärnströms krönikor innan de fick publiceras.

Det fick Sacoföreningen Jusek att gå i taket. Jusek sade omedelbart upp alla sina samverkansavtal med Skatteverket.
Därefter har Sten Eriksson tagit tillbaka sitt beslut. Han förklarar att han ville förhindra att tidningen, som är ett språkrör för ledningen, gav dubbla budskap.

»Lågt i tak på sina håll«

– Men jag inser att jag begick ett formellt fel, säger han.

Från STs sida tycker man att Sten Erikssons agerande har skadat öppenheten inom myndigheten.

– Det är redan lågt i tak på sina håll. Det här agerandet gör att folk blir ännu räddare för att säga vad de tycker, säger Gun Kempe, ordförande för ST inom Skatteverket.

I ett internt meddelande förklarar hon att ST ser allvarligt på det inträffade, men inte har några planer på att säga upp samverkansavtalen

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA