Krav på intyg skrotas

SOCIALFÖRSÄKRING2012-05-31

Nu kan regeringen komma att backa från kravet på intyg från förskolan vid vård av sjukt barn. Socialminister Göran Hägglund, KD, ställer sig bakom ett förslag att ta bort intygskravet.

Tidigare har Försäkringskassan begärt att kravet på intyg från dagis när föräldrar vabbar ska tas bort. Intyget leder bara till onödig byråkrati, och minskar inte fusket, enligt generaldirektören Dan Eliasson.

”Min ambition är att remittera Försäkringskassans förslag om att kravet på att lämna intyg om barns frånvaro för att få tillfällig föräldrapenning tas bort”, säger nu socialminister Göran Hägglund i ett pressmeddelande.

Det innebär att en förälder som ansöker om tillfällig föräldrapenning för vård av sjukt barn inte längre ska behöva lämna intyg från skola eller förskola om barnets frånvaro.

”Det kommer vid ett borttagande av kravet att vara fortsatt centralt att det finns förutsättningar att kontrollera att fusk och överutnyttjande inte förekommer inom den tillfälliga föräldrapenningen”, säger Göran Hägglund.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA