Kräver facklig medverkan

POLISEN2012-09-17

De fackliga organisationer måste få ett inflytande när den stora förändringen av polisens organisation ska genomföras. Det säger Karin Svenning, STs avdelningsordförande inom polisväsendet, i en kommentar till beskedet att polisen blir en enmyndighet.

Justitieminister Beatrice Ask meddelande i fredags att regeringen vill genomföra utredningsförslaget att slå samman de 21 länspolismyndigheterna och Rikspolisstyrelsen till en myndighet. ”Att polisen blir en sammanhållen myndighet är ett viktigt steg för att skapa förutsättningar för högre kvalitet och ökad effektivitet i polisens verksamhet”, uttalade hon i ett pressmeddelande.

Förändringen ska vara genomförd 1 januari 2015. I budgetpropositionen kommer 50 miljoner kronor att avsättas för omställningsarbetet under vardera 2013 och 2014. Vad som ska hända med Säpo och Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, är ännu oklart.

Karin Svenning, STs avdelningsordförande inom polisen, säger att hon inte är förvånad över beskedet. Och avdelningen ställer sig inte negativ till förändringen.

– Däremot är vi lite oroliga när det gäller genomförandet. Det är viktigt att den som leder omorganisationen samverkar med de fackliga organisationerna. Alla anställda berörs direkt eller indirekt, så det är viktigt att vi får vara med. Vi har också understrukit att det ska vara en verksamhetsövergång – medarbetarna ska inte behöva söka sina tjänster på nytt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA