ESV vill ge Säpo styrelse

FÖRVALTNING2013-03-22
Ekonomistyrningsverket, ESV, anser inte att Säkerhetspolisen, Säpo, bör bli en så kallad enrådighetsmyndighet utan styrelse.

ESV har lämnat sitt svar på Polisorganisationskommitténs förslag till ny organisation för Säpo. När Polisen omorganiseras genom att de regionala polismyndigheterna slås samman till en myndighet kommer Säpo att bli över. Därför har utredningen föreslagit att Säpo blir en fristående ny myndighet.

Enligt förslaget ska den nya myndigheten vara en så kallad enrådighetsmyndighet där generaldirektören – inte en styrelse – ansvarar för myndigheten.

Men ESV ifrågasätter om en enrådighetsmyndighet är den bästa organisationsformen. I sitt remissvar konstaterar ESV att en styrelse i sig bidrar till öppenhet, tydlighet, rättsäkerhet och demokratisk förankring.

Det är särskilt viktigt för den typ av verksamhet som Säpo bedriver, påpekar ESV. Med en styrelse blir också flera personer ansvariga för verksamheten, vilket kan minska riskerna vid känsliga beslut.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.