Kräver statligt ansvar för flyktingbarnen

ASYL2007-02-19

Solna kommun vill att Migrationsverket åter ska ta över ansvaret för det tillfälliga mottagandet av de ensamkommande flyktingbarnen. Det nuvarande systemet fungerar inte.

Sedan den första juli i fjol är mottagandet av ensamkommande flyktingbarn ett kommunalt ansvar enligt socialtjänstlagen. I och med lagändringen stängdes Migrationsverkets mottagningsenheter för barn som kommer ensamma som flyktingar till Sverige.

Men försöken att få fler kommuner att ta ansvar för barnen har misslyckats, och i dag är det fyra ankomstkommuner som får ta huvudansvaret – Solna, Sigtuna, Mölndal och Malmö.

Just nu finns 98 barn i Solna där de sökt asyl, berättar Dagens Eko. En del har väntat i månader på en kommunplacering. Nu försöker Solna få med sig de tre andra ankomstkommunerna på ett skarpt formulerat brev till regeringen där man kräver att Migrationsverket återigen ska göras ansvarigt för att ta hand om de här barnen.

– Vi klarar inte av att ta ett så här stort socialt ansvar. I normalfallet placerar vi kanske 20-25 barn per år. Här talar vi om ett hundratal barn, som vi kan bli tvingade att placera om det blir så att de får permanent uppehållstillstånd under tiden de väntar på att få komma till annan kommun, säger Arion Chryssafis, m, kommunalråd i Solna, till Dagens Eko.

– Vi kan inte ha en situation som betyder att när ingen annan vill ta ansvar för de här barnen så är det fyra kommuner i Sverige som får ta det ansvaret.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA