Inget klander mot Migrationsverket

ASYLBARN2007-12-05

Justitieombudsmannen, JO, klandrar inte Migrationsverket för hur verket hanterat mottagningen av ensamkommande flyktingbarn. Verket hade anmälts av Solna kommun.

Ansvaret för barnen under tiden de väntar på svar på ansökan om uppehållstillstånd flyttades över från Migrationsverket till kommunerna den 1 juli förra året. Meningen var att många kommuner skulle träffa avtal med verket om att ta hand om barnen i enlighet med socialtjänstlagen. I praktiken var bara ett fåtal kommuner beredda att teckna avtal.

Solna kommun är en av fyra ankomstkommuner som tagit emot ensamkommande flyktingbarn, och belastningen på dessa fyra blev stor. Hösten 2006 JO-anmälde socialnämnden i Solna Migrationsverket, därför att man ansåg att barnen for illa av att inte beredas boende i andra kommuner utan blev kvar alldeles för länge hos ankomstkommunerna.

JO konstaterar att reformen inte kunnat genomföras på det sätt som var tänkt, men väljer att inte lasta Migrationsverket för hur omhändertagandet av de asylsökande barnen hanterats.

”Det huvudsakliga skälet till de påtalade bristerna vid reformens genomförande är uppenbarligen det ökande antalet ensamkommande barn i förening med svårigheterna att få kommunerna att medverka genom avtal med Migrationsverket. Enligt min mening ger utredningen inte utrymme för slutsatsen att Migrationsverket ställt inför dessa problem fullföljt sina uppgifter på ett klandervärt sätt”, skriver JO i sitt beslut.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA