Migrationsverket anklagar kommunerna

ASYL2007-06-19

Migrationsverket avvisar anklagelser om att förhala hanteringen av ensamkommande asylsökande barn. Det är alltför få kommuner som tar ansvar, anser verket.

I en appell från ett antal organisationer har Migrationsverket anklagats för att förhala utredningar av asylansökningar från ensamkommande barn. Enligt appellen skulle verket medvetet låta tiden gå, därför att det är lättare att avvisa de asylsökande barnen till hemlandet när de fyllt 18 år.

Migrationsverkets nye generaldirektör Dan Eliasson avvisar anklagelserna, och i ett svar skriver han att appellen väckt stor förvåning inom verket:

”Verkets tjänstemän, med uppdrag att värna asylrätten, har inget intresse av att påverka ärendens utgång i ena eller andra riktningen. Alla som har skyddsbehov ska oavsett ålder beredas en fristad i Sverige. Vi har heller inget utrymme att medvetet låta ärenden vänta. Precis som alla andra myndigheter är vi enligt lag skyldiga att handlägga ärendena så snabbt som möjligt utan att riskera att fatta ett felaktigt beslut.”

Migrationsverkets uppdrag från regeringen är att fatta beslut inom tre månader, när den asylsökande är under 18 år och har kommit till Sverige utan vårdnadshavare. För närvarande ligger väntetiderna på mellan fem och sex månader i genomsnitt, konstaterar Dan Eliasson. För att få ner handläggningstiderna ökar man nu antalet medarbetare som ska arbeta med de här ärendena.

Av de barn som väntar på besked vistas nästan 300 i tillfälligt boende i någon av ankomstkommunerna Solna, Mölndal, Malmö eller Sigtuna. Det beror enligt Migrationsverket på att alldeles för få av landets kommuner ställer upp för att ta hand om de här barnen.

”För barnens bästa och för att Sveriges åtagande enligt FNs flyktingkonvention och Barnkonventionen ska kunna fullföljas är det mycket angeläget att fler sträcker ut en hand till de här barnen”, skriver Dan Eliasson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA