Migrationsverket hänger ut 14 kommuner

ASYL2007-10-17

Migrationsverket har offentliggjort en lista över vilka svenska kommuner som inte vill samarbeta med verket om mottagande av ensamkommande asylsökande barn.

Enligt ett pressmeddelande från Migrationsverket är syftet med att publicera vilka kommuner som tar ansvar respektive inte tar ansvar för mottagandet av barnen att skapa en diskussion i kommunerna. Många kommuner gör väldigt mycket, andra gör lite och några gör ingenting.

I dag bor 230 ensamkommande asylsökande barn i tillfälliga boenden i fyra ankomstkommuner i Sverige – Malmö, Mölndal, Sigtuna och Solna. Tanken var att barnen skulle tillbringa några nätter där i väntan på en mer permanent placering någon annanstans. I verkligheten har barnen fått tillbringa upp till ett halvår i dessa tillfälliga boenden, eftersom Migrationsverket inte lyckats förmå kommunerna att teckna avtal om att ta emot dem.

Nu har 66 kommuner åtagit sig att ta emot ensamkommande asylsökande barn från ankomstkommunerna. De kommuner som står på verkets svarta lista har varken beslutat att ta emot något ensamkommande asylsökande barn, kommit överens med verket om att ta emot någon vuxen som fått uppehållstillstånd eller har något av Migrationsverkets boenden inom kommungränsen. De har hittills i år inte tagit emot någon asylsökande eller någon som fått uppehållstillstånd.

Migrationsverkets svarta lista


Askersund

Eda

Hammarö

Klippan

Laxå

Munkfors

Storuman

Sunne

Svedala

Torsås

Vansbro

Vellinge

Ydre

Älvdalen

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Mångfald
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA