Nu finns plats för ensamma barn

ASYL2007-12-12

Hälften av kommunerna som Migrationsverket ”hängde ut” på sin hemsida i höstas har nu anmält att de är beredda att ta emot ensamkommande asylsökande barn.

Från årsskiftet kommer Migrationsverket att ha tillgång till tillräckligt många platser i kommunerna för att placera de ensamkommande asylsökande barnen.

Av de fjorton kommuner som verket anklagade för att inte ta ansvar för Sveriges asylsystem har sju nu ställt sig positiva till att ta emot sådana barn. Ytterligare 25 kommuner har antingen aviserat att de kommer att öppna eller har redan öppnat för att ta emot barn, konstaterar Migrationsverket.

– Jag är glad att fler kommuner tar ansvar för ensamkommande asylsökande barn. Det är glädjande att situationen för alla barn som väntat länge på en mer ordnad tillvaro ser ut att lösas, säger verkets generaldirektör Dan Eliasson i ett pressmeddelande.

De barn som anlänt före den första december kommer att veta var de ska bo innan julhelgen. De avtal som nu tecknats om att ta emot barn kommer att ge sammanlagt drygt 700 platser. Det är tillräckligt för att täcka det behov som finns idag.

– Några kommuner gör mycket, andra gör ingenting. Därför är det viktigt att fortsätta hålla diskussionen om mottagande av ensamkommande asylsökande barn levande. Om det finns behov av platser nästa år kommer jag igen publicera en lista på de kommuner som inte tar något ansvar, säger Dan Eliasson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA