Vädjan till kommunerna

ASYL2007-03-22

I ett öppet brev vädjar generaldirektörerna för Migrationsverket och Integrationsverket till landets kommuner att ta emot ensamkommande asylsökande barn och ungdomar.

Antalet minderåriga som kommer till Sverige och söker asyl utan att ha sällskap med någon vuxen har ökat kraftigt. I genomsnitt anländer 30 varje vecka. I dag väntar mer än 300 ensamma barn och ungdomar i tillfälliga boenden i Malmö, Mölndal, Sigtuna och Solna på att få flytta vidare till en kommun där de kan bo i väntan på besked.

Den 1 juli 2006 ändrades lagen så att ansvaret för att ta hand om de ensamkommande inte längre skulle ligga på Migrationsverket. Verkets boenden för barn och ungdomar stängdes. I stället skulle barnen och ungdomarna tas om hand enligt socialtjänstlagen. Tanken var att ge dem en drägligare situation medan de väntade på besked om uppehållstillstånd. Men av landets 290 kommuner har bara 14 tecknat avtal med Migrationsverket om att ta emot dessa barn och ungdomar.

”Vi vädjar nu till alla kommuner att ställa upp på Sveriges åtagande enligt såväl FNs flyktingkonvention som Barnkonventionen. Om varje kommun tar emot ett mindre antal (ett till tre barn) skulle den akuta situationen avhjälpas. Det skulle betyda mycket – inte minst för de berörda”, skriver Janna Valik, chef för Migrationsverket, och Lena Bernström, tillförordnad chef för Integrationsverket i det öppna brev som publiceras i Dagens Samhälle.

I år beräknar Migrationsverket att det kommer att behövas 400 till 500 boenden. Hittills har man tecknat avtal med 14 kommuner om 171 platser.

Under våren arrangerar de två statliga myndigheterna i samarbete med Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, regionala konferenser för kommunala beslutsfattare.

”Vi hoppas kunna hitta de gemensamma lösningar som gör att de ensamma barnen och ungdomarna får ett värdigt mottagande. Vi ser fram emot många kommuners medverkan. Solidariskt engagemang behövs”, skriver Janna Valik och Lena Bernström.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA