Boende för flyktingbarn saknas

ASYL2006-10-24

Nu slår Migrationsverket larm om situationen för ensamkommande flyktingbarn. Sedan verkets egna enheter lagts ner har alldeles för få kommuner träffat avtal om att ta emot dem.

Den 1 juli stängdes Migrationsverkets 13 särskilda boenden för ensamkommande flyktingbarn. Kommunerna fick skyldighet att ta hand om de barn som då vistades där. Avsikten var att fler kommuner skulle teckna avtal med verket om att ta hand om de nya ensamkommande flyktingbarnen.

Antalet ensamma asylsökande under 18 år har ökat kraftigt de senaste månaderna. De tre senaste åren har i genomsnitt omkring 30 barn per månad ansökt om asyl. Sedan i somras har antalet ökat till knappt 100 per månad.

Någon annan förklaring till ökningen än att antalet asylsökande till Sverige överlag har ökat har inte Migrationsverket. En fjärdedel av de ensamkommande barn som sökt asyl i år kommer från Irak. Många kommer också från Somalia och från Afghanistan. De flesta är pojkar mellan 16 och 18 år.

När ett barn kommer ensamt till Sverige finns ett första tillfälligt boende ordnat i ankomstkommunerna Solna, Sigtuna, Mölndal och Malmö, orter där Migrationsverket har asylkontor. Meningen är att barnet ska vistas där en kort tid och sedan placeras i ett kommunalt boende under asylprocessen. Bristen på boendeplatser har lett till hög belastning på ankomstkommunerna, där barnen blir kvar längre än avsett.

I dag väntar drygt 100 barn på att få en placering under väntan på att deras asylansökan ska behandlas. Den genomsnittliga hanteringstiden är fem månader. Bara tolv kommuner har hittills tecknat avtal med Migrationsverket, och verket vädjar nu till fler kommuner att ställa upp.

Men kommunerna tycker att de fick alldeles för kort tid på sig att förbereda sig, och dessutom anser många kommuner att ersättningen från staten är för dålig.

– Våra farhågor har bekräftats, kommunerna fick inte tillräckligt med tid att förbereda för att ta emot ensamkommande flyktingbarn. Det handlar bland annat om att utbilda personal och upprätta den kompetens som krävs, säger Britta Rundström, direktör på Sveriges Kommuner och Landsting, på organisationens hemsida.

Riksdagens beslut om att kommunerna skulle ta över ansvaret fattades i mars. I praktiken fick kommunerna tre månader på sig innan lagen trädde ikraft 1 juli 2006.

– Det skrivs fortlöpande nya avtal med kommunerna, men strömmen av ensamkommande barn har i stort sett fördubblats sedan halvårsskiftet, och de få boenden som hunnit upprättas har fullbelagts. De ensamkommande barn och ungdomar som anländer utsätts nu för samma kortsiktiga lösningar som tidigare, istället för att som tänkt få stöd av ett planerat omhändertagande, säger Britta Rundström.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA