Kriminalvårdare får inte ersättning för kränkning

KRIMINALVÅRDEN2022-11-18

Kriminalvårdare ska vara mentalt förberedda på att mötas av våld. Därför avslår hovrätten för Nedre Norrland anspråk på kränkningsersättning från två anställda i Kriminalvården, skriver Dagens Juridik.

Den händelse som domen gäller inträffade då en häktad man försökte fly i samband med en rättegång i tingsrätten i Härnösand. När tingsrätten meddelade att den åtalade fortsatt skulle fortsatt vara häktad i väntan på dom rusade den åtalade 27-åringen mot dörren, skriver Dagens Juridik. I ett väntrum utanför tingssalen kom Kriminalvårdens personal ikapp den häktade och stoppade honom. I samband med tumultet blev en kriminalvårdare skallad och en annan biten av mannen. Tillbaka i häktet fick en häktesvakt ett hårt knytnävsslag mot revbenen.

Nu har hovrätten i Sundsvall fastställt tingsrättens dom för våld mot tjänsteman. Men hovrätten upphäver tingsrättens beslut att kriminalvårdaren som blev skallad och häktesvakten skulle få 5 000 kronor var i kränkningsersättning. Enligt hovrätten ska anställda i Kriminalvården ha mental beredskap för att mötas av fysiskt motstånd från en häktad, skriver tidningen.

Hovrättens dom innebär att kriminalvårdare jämställs med polismän, som sedan tidigare förväntas ha höjd beredskap att mötas av våld i sin tjänsteutövning. Om en kränkning är så allvarlig att den är skymfande, förnedrande eller ett klart angrepp på offrets privata sfär, kan det dock utgå ersättning även om offret tillhör en utsatt yrkesgrupp, enligt ett tidigare beslut i Högsta domstolen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA