Kriminalvården kan ha anställt infiltratörer

KRIMINALVÅRDEN2021-12-01
Kriminalvården utreder flera fall av misstänkt infiltration, där anställda på anstalter och häkten har sin lojalitet med kriminella i stället för med arbetsgivaren, rapporterar Sveriges Radio.

Maria Lindström, chef för planeringsenheten vid Kriminalvårdens säkerhetsavdelning, säger till Ekot i Sveriges Radio att risken för infiltration har ökat i samband med att ledare inom flera kriminella nätverk dömts till fängelse.

Kriminalvården har enligt Maria Lindström flera ärenden som är under utredning där myndigheten är ganska övertygad om att anställda redan från början haft för avsikt att infiltrera organisationen. Hon bedömer dock att fallen har upptäckts innan de fått några konsekvenser för säkerheten. Hur många fall det handlar om vill hon inte uppge, enligt Ekot.

”Det som man mest vill komma åt när man infiltrerar föreställer jag mig är information om eventuella förändringar, om transporter och annan information som man kan använda på något sätt”, säger Maria Lindström till Ekot.

Enligt Ekot bedömer Kriminalvården att det finns ett ökat säkerhetshot kring cirka 100 personer som frihetsberövats. Myndigheten har bland annat fått information genom polisen som bygger på kommunikation inom de kriminella nätverken genom chatverktyg som Encrochat och Anom, vars kryptering knäckts.

Många av de här personerna befinner sig än så länge på olika häkten runt om landet, men kommer att förflyttas till anstalter i takt med att de blir dömda. Kring de här personerna finns en ökad risk för fritagningar, rymningar och fortsatt brottslighet, men också att det smugglas in vapen eller narkotika. Med det följer också enligt Maria Lindström en ökad risk för att myndigheten infiltreras av personer vars avsikt är att förse de kriminella nätverken med information.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.