Kriminalvården lägger ned anstalter

KRIMINALVÅRDEN2013-05-06
Kriminalvården lägger ned tre anstalter, ett häkte och två avdelningar på anstalten Hinseberg. Orsaken är att beläggningen på anstalter och häkten minskar.

De verksamheter som läggs ned är anstalten Åby i Uppsala, häktet på Dragsgatan i Norrköping, anstalten i Kristianstad, anstalten Håga i Södertälje samt två avdelningar på anstalten Hinseberg. Alla ska vara avvecklade senast 30 september.

Omkring 150 anställda berörs av neddragningen. Enligt ett pressmeddelande från Kriminalvården kommer medarbetarna så långt som möjligt att erbjudas annat jobb inom myndigheten.

De fackliga organisationerna informerades om beslutet i morse. Men det var inte helt oväntat, säger STs avdelningsordförande Per Sunneborn.

– Det här är en utveckling som pågått i flera år. Verkligheten har förändrats och man måste sy om kostymen. Men det var inte känt att det skulle bli just de här platserna.

Kriminalvården vill med nedläggningarna också frigöra resurser för renoveringar av anstalter och häkten. Det gäller bland annat anstalten Kirseberg i Malmöregionen.

En annan effekt, och en positiv sådan, kan bli att verksamheter som blir kvar får en ökad personaltäthet, tror Per Sunneborn.

– Men det är klart att det kan vara problematiskt för de enskilda individerna på de orter där man lägger ned.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.