Kriminalvården övar sällan beredskap

NYHET2004-10-14

Det står illa till med beredskapen vid landets kriminalvårdsanstalter och häkten. Det visar en undersökning av fackförbundet Seko.

Seko har undersökt hur mycket beredskapsövningar som genomförts på landets anstalter. De har kommit fram till att 45 procent av de anstalter och häkten de varit i kontakt med inte har genomfört några beredskapsövningar över huvud taget. Av de öppna anstalterna har 62 procent inte genomfört några övningar. Bara 19 procent av de slutna anstalterna uppfyller helt kriminalvårdens föreskrifter, vid häktena är motsvarande siffra 11 procent.

Totalt har 34 procent genomfört en beredskapsövning under det senaste året. Enligt föreskrifterna ska beredskapsplanen övas regelmässigt minst en gång per år.

Beredskapsövningarna kan antingen vara någon simulerad aktivitet eller fullskaleövningar med till exempel polis eller räddningstjänst.

Brandövningar har genomförts vid 91 procent av häktena och anstalterna, men 68 procent uppfyller inte kriminalvårdens krav på regelmässiga brandövingar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA