Kriminalvården stänger anstalt

KRIMINALVÅRDEN 2019-10-30
Kriminalvården ska avveckla anstalten Kolmården när hyresavtalet löper ut 2022. Samtidigt konstaterar myndigheten att det råder brist på fängelseplatser.

Denna vecka har Kriminalvårdens tillförordnade generaldirektör Stefan Strömberg beslutat att anstalten Kolmården avvecklas i samband med att hyresavtalet löper ut 31 maj 2022, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Kolmården ligger utanför Norrköping och är en av myndighetens 16 klass 3-anstalter – den lägsta säkerhetsklassen. Den har i dag 150 platser.

Orsaken till stängningen är att det ska byggas bostäder i området, vilket gör det omöjligt för anstalten att finnas kvar.

”Platssituationen på Kriminalvårdens anstalter är ansträngd och har varit så under en längre tid”, skriver myndigheten i pressmeddelandet, men samtidigt framhålls att utvecklingen av anstalten Skenäs till viss del beräknas kunna väga upp platsförlusten redan nästa år.

”Nu är vår första prioritet och målsättning att all personal och kompetens ska kunna omhändertas på bästa sätt inom Kriminalvården”, kommenterar Niklas Bellström, chef för Kriminalvården region Öst, nedläggningen i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kriminalvården
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.