Kritik mot att facket godtar tystnadsplikt

AMS2007-03-28

Fackliga företrädare ska inte ha munkavle när de deltar i ledningens arbetsgrupp. Det anser STs klubb vid Spånga-Tensta arbetsförmedling. Klubben har skickat ut ett kritiskt protestbrev till både arbetsgivare och fack.

»Att vara facklig representant handlar just om att vara talesman/kvinna för dem man företräder. Hur kan man föra talan för människor man inte får prata med?« skriver ST-klubben i Spånga-Tensta i nordvästra Stockholm. Man kallar tystnadsplikten ett »djävulskt alternativ« och oroas över att den fackliga representanten kan hamna i en gisslansituation.

Får delta med sekretess

Reaktionen kom när klubben fått veta att STs avdelningsordförande Thomas Fager ingått i den grupp som arbetar med förslag till ny organisation för Arbetsmarknadsverket. Generaldirektör Bo Bylund har erbjudit fackliga företrädare att delta mot att de iakttar sekretess.

–Det är första gången vi hört talas om att facket haft tystnadsplikt, säger klubbordföranden Anne-Charlotte Jonsson. Jag förstår inte fördelen med att fackens representanter sitter med bakom en stängd dörr.

Enligt henne är hennes medlemmar oroliga för vad den nya organisation som träder i kraft 2008 ska föra med sig.

–Jag kan förstå att man reagerar men i det här fallet så tror jag att klubben ser gruppen som en samverkansgrupp. Det är den inte. Samverkan kommer i nästa steg, säger avdelningsordföranden Thomas Fager. Att jag deltagit i diskussionen betyder inte att ST som organisation tagit ställning till förslaget. Jag har suttit med för att påverka för mina medlemmars bästa.

Kändes obekvämt först

Först tyckte han själv att det kändes obekvämt att delta men han förankrade beslutet både hos avdelningsstyrelsen och vid en konferens för sektionernas ordförande.

–ST-medlemmarna har helt missförstått situationen, säger också generaldirektör Bo Bylund. Vi har inte haft en situation med samverkan i arbetsgruppen. Jag inbjöd de fackliga representanterna att delta extra tidigt för att diskutera mitt förslag från noll.

Han har ingen förståelse för reaktionen och tycker att klubben först borde talat med sina företrädare.

Ams redovisade arbetsgruppens förslag den 8 mars och först därefter har partssamverkan tagit vid. De anställda inom hela verket har mars månad på sig att lämna synpunkter på arbetsplatsträffar. Ams styrelse fattar beslut om organisationen den 20 april.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA