Bodil kollade upp exmakens ekonomi

FÖRDJUPNING: DATAINTRÅNG2011-06-14

Bodil visste att hon inte fick söka uppgifter om sin exman i myndighetens datasystem. Ändå gjorde hon det. Just då kände hon att det var för att skipa rättvisa.

Av:  Elin Ekselius och Eva Spira

Skilsmässan kom plötsligt och var uppslitande. När Bodil, som i verkligheten har ett annat namn, fick listorna från bodelningsförrättaren kände hon hur pulsen steg. Tio A4-papper var fulla med plus och minus. Alla parets tillgångar och skulder skulle finnas med i förteckningen.

– Men jag började ganska snart misstänka att listan inte var komplett. Jag la ner ett jätte­arbete för att ta reda på om allting stämde. Det var som om jag hade ett heltidsjobb vid sidan om jobbet.

Bodil arbetar på Skatteverket, bland annat med att gå igenom kontrolluppgifter och kartlägga människors ekonomiska förhållanden – så slagningarna i myndighetens register gick nästan på rutin.

– Det här ska vi nog kunna kolla upp, tänkte jag. Nån rättvisa måste det ju finnas! Rätt ska vara rätt. Samtidigt var jag väldigt arg på honom.

Sökte under lunchen

Alltihop gick snabbt. Bodil gjorde slagningarna under en lunchpaus. En tresiffrig kod, mannens personnummer i nästa ruta och därefter Enter. Sedan var det bara att göra en skärmdump på bilden. Totalt gjorde hon elva slagningar.

– Det var samma datasystem som jag jobbade i hela dagarna. Jag visste att jag gjorde fel, men hade inte en tanke på att någon skulle bry sig om att kolla.

Skickade till sin advokat

Hon skrev ut handlingarna och skickade dem som underlag både till sin advokat och till bodelningsförrättaren.

Några månader senare ringde jobbtelefonen. En man från personalansvarsnämnden berättade om misstankarna. En person hade hört av sig till myndigheten och bett att de skulle kolla upp hennes loggar.

– »Inte det här också«, kände jag, berättar Bodil. Det kändes som om jag redan befann mig djupt ner i det allra värsta. Jag mådde jättedåligt. Men jag erkände direkt.

Anmäldes till åtal

Därefter följde en lång process. Personalansvarsnämnden valde att göra en åtalsanmälan och åklagaren gick vidare med fallet. Efter flera polisförhör och rättegång föll domen: Bodil dömdes både för dataintrång och utlämnande av sekretess­belagda uppgifter. Hon fick betala 20 dagsböter plus 500 kronor till brottsoffer­jouren.

Trots att både kollegor och chefer har visat att de fortfarande har förtroende för Bodil, har hon själv haft en smärtsam tid.

– Processen har varit utdragen och jag har mått väldigt dåligt. Jag unnar inte ens min värs­ta fiende att gå igenom något sådant här. Jag gjorde fel och har egentligen inga ursäkter, förutom att jag var väldigt upprörd och ville att sanningen skulle upp på bordet.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA