Fel att svara på vännens fråga

FÖRDJUPNING: MIGRATIONSVERKET 2011-06-14

Annelie hade svarat på en fråga från en vän. Migra­tions­verket anklagade henne för otillåten slagning i datasystemet och hotade med uppsägning. »Det var det mest fruktansvärda jag varit med om«, säger hon.

Av:  Elin Ekselius och Eva Spira

– Hela min familj drabbades. Jag var helt förstörd, säger Annelie.

Annelie, som egentligen heter något annat, vill nu varna and­ra för att försätta sig i samma situation.

Det hela utspelade sig under knappt två minuter när en nära vän till Annelie ville veta om en person hade uppehållstillstånd i Sverige.

– Vi är skyldiga att lämna ut offentliga uppgifter. Det enda jag sa var att det fanns ett beslut. Det var allt, säger Annelie.

Hennes vän var samtidigt inblandad i en vårdnadstvist där Annelie var ombud. Det vännen ville veta var om exfruns nye man uppehöll sig illegalt i Sverige.

Datasökningar gicks igenom

Långt senare vände sig exfruns advokat till Migrationsverket och ifrågasatte myndighetens opartiskhet. Han ansåg att Anne­lie haft möjlighet att påverka beslutet om en förnyad ansökan om uppehållstillstånd för exfruns man. Det ledde till att Migrationsverket startade en utredning, berättar Annelie.

– Min närmaste chef gick igenom alla datasökningar jag gjort sedan flera år tillbaka. När hon var klar sa hon att hon skulle rekommendera personalansvarsnämnden att inte ta upp fallet.

Men så blev det inte. Annelie kallades in till ett, som hon beskriver det, nedbrytande förhör.

– Det var det mest vidriga jag varit med om. Det spelade ingen roll vad jag sa. Det var som att bli sparkad på fast jag redan låg.

Efter det var Annelie hemma med lön under en månad. Under tiden fick hon veta att arbets­givaren ville säga upp henne.

– Jag bara låg i soffan eller sängen och grät och grät och grät hela tiden. Det påverkade alla runt omkring. Min sambo var helt knäckt.

Fick behålla jobbet

Tillsammans med ett ombud från ST infann sig Annelie på Migrationsverkets personalansvarsnämnd i Stockholm. Där skulle generaldirektören, ytterligare två personer från myndighetsledningen och två fackliga företrädare fatta beslut om hennes framtid.

Nämndens slutsats var att Annelie gjort sig skyldig till otillåten slagning. Hon fick en varning men förlorade inte jobbet.

– Nu försöker jag varna mina arbetskamrater och säger åt dem att fundera på vad som kan hända när de svarar på frågor. Några tydliga regler om att man inte får lämna ut offentliga uppgifter till någon man känner finns inte, säger Annelie.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA