Trotjänare förlorade jobbet efter dom

FÖRDJUPNING: ARBETSDOMSTOLEN2011-06-14

ST har drivit två mål om otillåtna slagningar i Arbets­domstolen. Båda gällde anställda vid Försäkrings­kassan. ST vann ett mål men förlorade det andra. Följden blev att tre trotjänare blev av med sina jobb.

Av:  Elin Ekselius och Eva Spira

2005 vann ST ett mål om en anställd vid Försäkringskassans kundtjänst som varnats efter att ha sökt uppgifter om sin exfru. ST hävdade att det på den avdelningen var praxis att hjälpa personer man kände, och dessutom hade exfrun själv bett om uppgifterna.

Försäkringskassan anförde att den anställde känt till att slagningarna var otillåtna och att exfrun gjort en anmälan om att den före detta maken sökt uppgifter om henne.

Domstolen gav ST rätt och varningen togs bort.

Uppsagd efter 39 år

Det andra målet, 2006, rörde tre anställda, varav två jobbat vid Försäkringskassan i 39 år och en i 27 år.

De tre personerna hade gjort slagningar på sig själva och sina närstående i myndighetens databas.

De hade också gjort vissa anteckningar: en hade korrigerat en uppgift för att förhindra att hon själv fick ut för mycket sjukpenning, en annan hade antecknat att hennes dotters sambo avsåg att ta ut föräldrapenning.

ST betonade att uppgifterna var helt korrekta och ansåg att arbetsgivaren hade brustit i sin information. Förbundet ansåg också att reglerna varit alltför otydliga.

Men Försäkringskassan, som såg allvarligt på slagningarna, sade upp de tre personerna. Myndigheten fick också Arbets­domstolens stöd.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA