Kritik mot Riksbanken

FINANSKRISEN2008-10-09

Riksbanken får tung kritik för att inte agera tillräckligt. Senfärdigheten kan bidra till en kraftig recession, anser tidigare vice riksbankschefen Kerstin Hassius. TCO är positivt till sänkta räntan.

Kerstin Hassius, vd för Tredje AP-fonden, skriver i en debattartikel i Svenska Dagbladet att Riksbanken måste ta sitt ansvar och agera kraftfullt. Hon råder Riksbanken att sänka reporäntan med minst ett par procentenheter. Men en rejäl räntesänkning är sannolikt inte tillräckligt. Inte heller ökningen av insättargarantin:

”Riksbanken bör rekommendera regeringen att utfärda en allmän garanti för banksystemet i Sverige. Det kan göras med krav på motprestation av bankerna”, skriver Kerstin Hassius.

Hon anser också att banken ska uppmana Finansinspektionen att ändra reglerna för livförsäkringsbolagen, så att de inte tvingas till att sälja lågt värderade aktier och köpa högt värderade långa statsobligationer därför att räntorna fallit dramatiskt.

”Det är Riksbanken som har ansvaret och kunskapen. Ta ansvar och agera kraftfullt! Andra länder i Europa kommer att följa efter”, skriver hon.

TCO är positivt till Riksbankens räntesänkning, men Roger Mörtvik, samhällspolitisk chef vid TCO, menar att regeringen nu måste agera för att stärka köpkraften:

– Riksbankens beslut att sänka räntan med 50 punkter är mycket välkommet. Det faktum att det sker i en unik samordnad sänkning i USA och Europa visar både hur allvarlig situationen är och hur nödvändig sänkningen var, säger han i ett pressmeddelande.

Enligt Roger Mörtvik är det inte osannlikt att Riksbanken kommer att sänka styrräntan flera gånger före årsskiftet. För att bryta krisen är det viktigt att hushållen känner ekonomisk trygghet, anser han:

– För att åstadkomma det kommer det även att krävas politiska reformer mycket snart. Det kan exempelvis handla om en kraftig sänkning av A-kasseavgiften för att fler skall bli medlemmar eller höjda barnbidrag och studiemedel för att stärka köpkraften.

Kerstin Hassius, vd för Tredje AP-fonden.
Bild: Håkan Lindgren
Kerstin Hassius, vd för Tredje AP-fonden.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA