Kritik mot statens livsmedelskontroll

TILLSYN2014-06-11

Staten har inte tagit sitt ansvar för en fungerande livsmedelskontroll. Det konstaterar Riksrevisionen efter en granskning som visar på brister både hos länsstyrelserna och kommunerna.

Länsstyrelsernas kontroll av lantbruk och andra primärproducenter är bristfällig och många kommuner klarar inte sitt uppdrag att kontrollera butiker och restauranger. Enligt Riksrevisionen har det funnits problem i den offentliga livsmedelskontrollen under lång tid. Länsstyrelsernas kontroll når inte upp till målet att minst en procent av livsmedelsföretagen i primärproduktionen ska kontrolleras varje år, trots att målet enligt granskningen troligen är det lägsta i EU.

Enligt Riksrevisionen har Livsmedelsverket under många år konstaterat brister i kontrollen. Många kommuner klarar inte sitt uppdrag och kontrollen är inte alltid riskbaserad. Det varierar också hur kontrollen fungerar på olika håll i landet. Kommunernas resurser för livsmedelskontroll är begränsade, samtidigt som möjligheten till samverkan med andra kommuner utnyttjas i liten utsträckning.

Enligt granskningen har Livsmedelsverket inte utrett vad som ligger bakom bristerna och underlåtit att ingripa för att rätta till problemen. Riksrevisionen konstaterar att inte heller regeringen har agerat för att komma till rätta med problemen.

”Vi måste kunna lita på att maten är säker. Staten bör därför ta ett större ansvar för att skyndsamt se till att livsmedelskontrollen är effektiv och fungerar i hela Sverige”, säger riksrevisor Claes Norgren i ett pressmeddelande.

Livsmedelsverket välkomnar Riksrevisionens granskning, men hävdar i ett pressmeddelande att myndigheten redan börjat agera kraftfullare. Under 2013 gjorde verket förelägganden riktade mot ett tiotal kommuner.

”Det är självklart att vi ska ha en effektiv och likvärdig livsmedelskontroll i hela landet”, säger generaldirektör Stig Orustfjord i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA