Kronobergshäktets chef avgår i protest

KRIMVÅRD2008-02-20

Chefen för Kronobergshäktet, Lars-Åke Pettersson, är så missnöjd med nya regler för häktet att han lämnar sin tjänst.

I ett brev till personalen skriver Lars-Åke Pettersson att vården och vårdarrollen kommer att försämras med de nya reglerna, uppger Dagens Nyheter.

”Om man nu ska vara chef för ett sådant här ställe där vi sysslar med något så allvarligt som att låsa in människor måste man känna sig oerhört trygg med att det sker under så bra förhållanden som möjligt”, säger han till tidningen.

Bakgrunden är att häktet ska få en ny organisation för vakthavande. Det Lars-Åke Pettersson främst är missnöjd med är enligt Dagens Nyheter att det inte längre kommer att vara samma personer som sköter transporterna som är häktesvakter.

Inte heller kommer det att som i dag vara någon chef närvarande för handledning och kontroll när någon anhållen skrivs in efter kontorstid.

Han är också kritisk till att de intagna inte ska få ringa till fler än fem telefonnummer, varav inget ska vara till en mobiltelefon.

I sin avskedsansökan skriver Lars-Åke Pettersson att ”vi aldrig får bortse ifrån att alla häktade är oskyldiga tills domstol beslutat annat”. Allt enligt Dagens Nyheter.

Kriminalvårdens chef, Lars Nylén, säger till Svenska Dagbladet att han anser att den kritik Lars-Åke Pettersson anför inte rör sådana stora frågor som man avgår på.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kriminalvården
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA