Kronofogden drev in 12,3 miljarder kronor

KRONOFOGDEN2021-02-22
Förra året drev Kronofogden in 12,3 miljarder kronor. Det är enligt myndighetens årsredovisning den näst högsta siffran någonsin. Knappt hälften av det indrivna beloppet var skulder till myndigheter, regioner och kommuner.

De 12,3 miljarder kronor Kronofogden drev in under förra året är drygt 700 miljoner kronor mindre än under 2019. Minskningen beror främst på att fler fick möjlighet att ansöka om anstånd med inbetalningar av skatt, en av åtgärderna för att mildra de ekonomiska konsekvenserna av covid-19, konstaterar myndigheten i ett pressmeddelande.

5,8 miljarder kronor av de indrivna medlen avsåg skulder i så kallade allmänna mål, till myndigheter, regioner och kommuner.

”De pengar och värdesaker vi utmäter går bland annat till att finansiera den offentliga sektorn, till brottsoffer och till andra som behöver vår hjälp med att få betalt. Samtidigt minskar skulderna för dem som ska betala med motsvarande summa”, konstaterar rikskronofogde Christina Gellerbrant Hagberg i pressmeddelandet.

Under året har Kronofogden enligt pressmeddelandet förstärkt och utvecklat arbetet för att förhindra välfärdsbrott. Myndigheten har genom nya metoder motverkat fusk och bedrägerier med den statliga lönegarantin.

”I nära samverkan med andra myndigheter har vi förhindrat felaktiga utbetalningar på minst 5,3 miljoner kronor. Vi har dessutom bidragit till att Länsstyrelsen i Stockholm kunnat göra återkrav på cirka 16,1 miljoner kronor”, framhåller Christina Gellerbrant Hagberg.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.