Kronofogden får många ansökningar från unga

KRONOFOGDEN2020-09-17

Allt fler unga ansöker om skuldsanering hos Kronofogden. I åldersgruppen mellan 18 och 34 år mer än fördubblades antalet ansökningar under första halvåret i år. Men de allra flesta får avslag på sin ansökan.

För personer med så stora skulder att de inte kan betala tillbaka inom en överskådlig tid, finns en möjlighet att ansöka om skuldsanering hos Kronofogden. Och det gör allt fler skuldsatta. Antalet ansökningar har ökat i alla åldersgrupper utom de över 65 år, enligt myndigheten. Under årets första sex månader ansökte 15 325 personer om skuldsanering. Det är en ökning med 41 procent jämfört med samma period i fjol och den högsta siffran någonsin.

”Vi ser förstås positivt på fler ansökningar, eftersom en skuldsanering kan vara en väg ut ur svåra skuldproblem. Men vi är bekymrade över att så många unga söker. Många unga förstår inte vad en skuldsanering innebär. De har en bild av att det bara är att beställa en sanering och sedan få skulderna avskrivna, och så är det inte”, konstaterar Per-Olof Lindh, enhetschef på Kronofogden, i ett pressmeddelande.

Enligt Per-Olof Lindh fokuserar myndigheten på att få ”rätt personer” att ansöka. Kronofogden försöker ge snabba besked till alla yngre som saknar förutsättningar att få skuldsanering, så att de kan få annan hjälp i stället.

I våras startade myndigheten en e-tjänst för skuldsanering på sin webbplats. Ökningen bland unga kan alltså bero på att det har blivit enklare att ansöka. Men en förutsättning för att få skuldsanering är att den skuldsatta har gjort allt hen kan för att förbättra sin situation, påpekar Per-Olof Lindh:

”Unga människor har sällan dragit på sig så stora skulder att de inte klarar av att betala av dem på så lång tid. Det kan handla om 25 000–30 000 kronor och det räknar vi med att de ska kunna betala tillbaka”, konstaterar Per-Olof Lindh.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA