Kronofogden ska driva in mer från kriminella

KRONOFOGDEN2019-11-19

Kronofogden har fått ett extra anslag på 65 miljoner kronor för att öka indrivningen riktad mot kriminellas lyxvaror, rapporterar SVT. Avsikten är bland annat att fler brottsoffer ska få ut sina skadestånd.

Det är vanligt att kriminella som dömts för brott har stora skulder till Kronofogden. Enligt SVT kan det bland annat handla om skatteskulder, böter och skadestånd till brottsoffer. Samtidigt är det vanligt att samma personer lever ett liv i lyx med dyrbara smycken, klockor och bilar. Det extra anslaget till Kronofogden ska användas till att i ökad utsträckning mäta ut dyrbarheterna.

”Vi är där som en liten haj och hugger åt oss en liten del av det här, så att brottsoffren kan få tillbaka sina pengar”, säger verksamhetschefen Johannes Paulson till SVT.

I SVT visar han upp två stora guldringar som nyligen mätts ut av en kriminell person. Värdet uppskattas till mer än 100 000 kronor per styck som efter försäljning kan gå till att betala skulder.

”Vi står nere på Öresundsbron vid tillfällen som vi har fått fram genom underrättelsearbete. Vi står där när de här personerna passerar, får hjälp att stoppa dem och kan då utmäta”, säger Johannes Paulson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA