Kronofogden ska driva in mer från kriminella

KRONOFOGDEN2019-11-19
Kronofogden har fått ett extra anslag på 65 miljoner kronor för att öka indrivningen riktad mot kriminellas lyxvaror, rapporterar SVT. Avsikten är bland annat att fler brottsoffer ska få ut sina skadestånd.

Det är vanligt att kriminella som dömts för brott har stora skulder till Kronofogden. Enligt SVT kan det bland annat handla om skatteskulder, böter och skadestånd till brottsoffer. Samtidigt är det vanligt att samma personer lever ett liv i lyx med dyrbara smycken, klockor och bilar. Det extra anslaget till Kronofogden ska användas till att i ökad utsträckning mäta ut dyrbarheterna.

”Vi är där som en liten haj och hugger åt oss en liten del av det här, så att brottsoffren kan få tillbaka sina pengar”, säger verksamhetschefen Johannes Paulson till SVT.

I SVT visar han upp två stora guldringar som nyligen mätts ut av en kriminell person. Värdet uppskattas till mer än 100 000 kronor per styck som efter försäljning kan gå till att betala skulder.

”Vi står nere på Öresundsbron vid tillfällen som vi har fått fram genom underrättelsearbete. Vi står där när de här personerna passerar, får hjälp att stoppa dem och kan då utmäta”, säger Johannes Paulson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.