Kvinnors förtida uttag av pension ska utredas

JÄMSTÄLLDHET2017-10-30

Regeringen har gett Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, i uppdrag att studera vad som gör att kvinnor oftare än män lämnar arbetsmarknaden genom att ta ut sin pension i förtid.

Enligt ett pressmeddelande från regeringen har kvinnor i genomsnitt ungefär 30 procent lägre pensioner jämfört med män. Bristande jämställdhet på arbetsmarknaden ses som den främsta orsaken. Kvinnor har lägre löner, arbetar i högre utsträckning deltid och tar ett större ansvar för det obetalda hemarbetet. Det gör i slutänden att kvinnor också får lägre pension. Att kvinnor lämnar arbetsmarknaden tidigare än män påverkar också skillnaderna i pension.

”Vi är fast beslutna att vi ska ha mer jämställda pensioner och för det krävs ett långsiktigt arbete”, skriver socialminister Annika Strandhäll, S, som även är ordförande i den blocköverskridande Pensionsgruppen.

Pensionsgruppen är överens om att pensionerna ska bli mer jämställda. Uppdraget som ISF nu får är en del i det arbetet och innebär att studera skillnader i när och på vilket sätt kvinnor och män samt andra grupper lämnar arbetsmarknaden.

”För jämställda och långsiktigt hållbara pensioner måste vi få till en jämställd och en hållbar arbetsmarknad. Både kvinnor och män ska orka hela vägen. Det här uppdraget är ett litet, men viktigt, steg mot det”, kommenterar socialminister Annika Strandhäll.

Uppdraget ska redovisas till socialdepartementet senast 1 maj 2018. Bakom pensionsöverenskommelsen står Socialdemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet, Miljöpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA