Lågt förtroende för ledningen

SIS2011-02-08

En färsk undersökning från Statens institutionsstyrelse, SiS, visar att medarbetarna är engagerade i vården. Men förtroendet för ledningen är mycket svagt och få vill rekommendera SiS som arbetsplats.

SiS medarbetare är enligt undersökningen väldigt engagerade i att ge vård till de intagna. Mer än 90 procent uppger att de anstränger sig till det yttersta. Åtta av tio anställda är dessutom beredda att engagera sig extra under det kommande året.

Men samtidigt har bara en tredjedel, 34 procent, förtroende för myndighetens ledning.

Impopulära åtgärder

– Det är inga bra siffror. Vi har inte lyckats skapa delaktighet kring våra beslut. Bakgrunden är att vi har tvingats vidta en hel del åtgärder som inte har varit populära. Vi får ta den här undersökningen som avstamp för ett förändringsarbete, säger Nils Åkesson, utvecklingsdirektör på myndigheten.

Undersökningen pekar ut tre problemområden – eller »områden med förbättringspotential«, som Nils Åkesson uttrycker det: förtroendet för ledningen, bilden av SiS och arbetsbelastningen.

Nedskärningar och kritik

Nils Åkesson och Per Hellstrand, STs avdelningsordförande, är överens om orsakerna till de låga siffrorna.
– Vi har några mycket besvärliga år bakom oss, säger Per Hellstrand.
Under 2009 var beläggningen låg, vilket ledde till att myndigheten drog på sig stora ekonomiska underskott. Samtidigt som SiS började genomföra ett kraftigt besparingsprogram och många blev uppsagda, ökade trycket på vårdplatserna.

Under samma period uppmärksammade medier flera allvarliga missförhållanden på vårdhemmen.
– Vi har skurit ned samtidigt som vi har utsatts för kraftig kritik. Det har påverkat personalen. Ledningen har inte lyckats försvara SiS rykte under den här perioden, säger Nils Åkesson.

En tredjedel av medarbetarna uppger att arbetsbelastningen har negativa effekter på arbetsglädje, hälsa och privatliv – och hälften av de anställda har varit utsatta för hot eller våld under det senaste året. Per Hellstrand tror att en bättre bemanning skulle lösa flera problem.
– Vi arbetar med grupper av intagna som kan vara väldigt besvärliga. Med en bättre bemanning skulle personalen vara mindre pressad och också bli tryggare på arbetet, säger han.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö SiS ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA