Läkemedelsverket får en styrelse

LÄKEMEDELSVERKET2018-05-25
Från 1 juli ska Läkemedelsverket ledas av en styrelse och inte en ensam generaldirektör, enligt ett regeringsbeslut. Ett motiv är att verket behöver bredda kompetensen i ledningen, skriver tidningen Läkemedelsvärlden.

Jakob Andersson, pressekreterare hos socialminister Annika Strandhäll, S, skriver i ett mejlsvar till Läkemedelsvärlden att regeringen har fortsatt fullt förtroende för Läkemedelsverkets generaldirektör Catarina Andersson Forsman.

Beslutet att inrätta en styrelse hänger samman med att myndigheten har ett omfattande finansiellt ansvar och affärsliknande verksamheter. Andra skäl är att myndigheten producerar kunskap och påverkar andra samhällssektorer. Regeringen ser därför ett behov av breddad kompetens, heter det.

Läkemedelsverket har haft en styrelse som högsta ledning tidigare, under åren 2008-2013. Men både nu och före 2008 har myndigheten varit en så kallad enrådsmyndighet, som styrts av en generaldirektör. Verket har också ett insynsråd, som avskaffas i och med att en styrelse tillsätts.

 STs avdelningsordförande på Läkemedelsverket, Jenny Jansson, har inga synpunkter på förändringen. Hon arbetade på myndigheten även under den tidigare styrelseeran.

– Jag märkte inte någon skillnad mellan styrelsemyndighet och enrådsmyndighet vad gäller personalfrågor, säger hon till Publikt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.