Landshövding åtalas för jaktbrott

MUTA2006-05-05

Maggi Mikaelsson, landshövding i Jämtland, har åtalats för mutbrott. Samtidigt åtalas chefen för SCA Forest Products Kenneth Eriksson för bestickning.

Bakgrunden till åtalet är den älgjakt Maggi Mikaelsson deltog i hösten 2005. I egenskap av ordförande för Hushållningssällskapet bjöd SCA in landshövdingen till en lyxhelg vid Medstugan. SCA bjöd på trerätters middagar med vin och drinkar och luncher under jakthelgen.

Som landshövding har Maggi Mikaelsson att hantera olika slags frågor som berör företaget SCA. Bland annat genom länsstyrelsens ansvar för älgtildelningen och som regeringens skogsutredare.

– I båda dessa fall har Mikaelsson haft och antas ha kontakter med skogsägaren SCA och därför möjligheter att gynna SCA, skriver överåklagare Christer van der Kwast i åtalet.

Eftersom åklagaren betraktar jakthelgen som en muta eller otillbörlig belöning följer också att Kenneth Eriksson, som bjudit in till jakten, gjort sig skyldig till bestickning.

Åtalet kommer att prövas av Östersunds tingsrätt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Rättsväsende
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA