Landshövding får gå efter svarta löner

STATSFÖRVALTNING2019-09-26

Landshövding Thomas Carlzon på länsstyrelsen i Kalmar län får lämna sitt jobb sedan det avslöjats att han privat betalat svarta löner till residensets serveringspersonal. Han får nu i stället anställning som generaldirektör vid Regeringskansliet.

Lokalradion i Kalmar avslöjade förra veckan att landshövding Thomas Carlzon vid två tillfällen anlitat residensets serveringspersonal i privata sammanhang. Lönerna redovisades aldrig till Skatteverket. Därmed har varken preliminärskatt eller arbetsgivaravgifter betalats, och inga inkomstuppgifter redovisats.

I samband med avslöjandet sade Thomas Carlzon till radion att han i efterhand kontaktat skattemyndigheten för att göra rätt för sig.

”Jag har haft så mycket att göra att jag helt enkelt inte tänkt på det”, sade han till P4 Kalmar.

Avslöjandet om att han betalat svarta löner innebar att regeringens förtroende för honom blev förbrukat.

”En hög tillit till och ett stort förtroende för den offentliga sektorn är en central del av regeringens förvaltningspolitik. Mot bakgrund av händelseutvecklingen vid Länsstyrelsen i Kalmar län är jag och Thomas Carlzon därför överens om att han ska få nya arbetsuppgifter”, kommenterar civilminister Ardalan Shekarabi, S, i ett pressmeddelande.

Regeringen kommer omedelbart att påbörja rekryteringen av en ny landshövding och chef för länsstyrelsen i Kalmar län. Thomas Carlzon anställs som generaldirektör med placering i regeringskansliet från 21 oktober 2019 tills hans förordnande går ut 31 augusti nästa år.

”Det har varit en ära att få vara landshövding i Kalmar län under dessa år. Det är viktigt att myndigheten nu får arbetsro och kan fortsätta att utvecklas under en ny ledning”, kommenterar den avgående landshövdingen Thomas Carlzon i regeringens pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Tomas (ej verifierad) tors, 09/26/2019 - 16:15
Direkt till "Elefantkyrkogården", troligen.
Hur länge ska vi skattebetalare tillåta dessa mi(s)sar?
Detta är ju östblocksfasoner.
Inlagt av Elin (ej verifierad) tors, 10/03/2019 - 15:47
Sånt här tillåts hända iom att landshövdingar inte rekryteras. De utses. Utan insyn och utan några formella krav. De hålls också ofta om ryggen på ett helt annat sätt än andra myndighetschefer. Det sänder signaler från regeringen om att länsstyrelserna inte är så viktiga och inte förtjänar bra ledarskap.
Inlagt av Eva (ej verifierad) tors, 10/03/2019 - 15:56
Man blir ledsen och upprörd. Varför inte direkt avsked? Nej, gör bort dig och du får en annan "fin" tjänst :-(
Generaldirektör på regeringskansliet är väl inte det sämsta man kan nedgraderas till? Vi andra dödliga får allt ta sked i vacker hand om vi begår såna misstag.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA