Lång sjukskrivning går i arv

SOCIALFÖRSÄKRING2013-09-27

Barn till föräldrar med många sjukfrånvarodagar blir själva mer sjukfrånvarande som vuxna. Det framgår av en studie som publicerats av IFAU.

Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU, har genomfört en studie av sambandet mellan föräldrars sjukfrånvaro och deras barns sjukfrånvaro. Enligt rapporten finns en stark koppling, främst när föräldrarnas frånvaro varit hög.

Det finns tydliga samband mellan hur föräldrarna var sjukfrånvarande under barnens uppväxt och barnens sjukfrånvaro som vuxna. Om föräldrarna var mycket sjukfrånvarande är det stor sannolikhet att barnen också är mycket sjukfrånvarande som vuxna. Barn till föräldrar som har varit sjukfrånvarande i mer än 30 dagar i följd är i genomsnitt dubbelt så mycket sjukfrånvarande under långa tider som barn till föräldrar utan längre tids sjukfrånvaro.

Däremot tycks arvet från föräldrarna spela mindre roll bland barn till föräldrar som saknar sjukfrånvaro. I den gruppen finns barn med både mycket och liten sjukfrånvaro. Barnen lever också oftare tillsammans med en partner vars sjukfrånvaro påminner om de egna föräldrarnas.

”Vi vet att barn tenderar att likna sina föräldrar när de blir vuxna. Man ”ärver” i hög grad föräldrarnas inkomst, yrke och utbildningsnivå och vi har funnit att det även tycks gälla längre sjukfrånvaro. Vad som är orsaken till det – till exempel sårbarhet för genetiska sjukdomar, livsstil eller attityder – undersöker vi dock inte i rapporten, säger en av forskarna, Erica Lindahl, i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA