Lång väg kvar till jämställdhet

STATISTIK2006-08-29

Det är långt kvar till jämställdhet i skolan, hemmen och arbetslivet. Det visar en ny sammanställning från Statistiska centralbyrån, SCB.

SCB har gett ut ”På tal om kvinnor och män. Lathund om jämställdhet 2006”. Statistiken visar att den könssegregerade arbetsmarknaden består. Männen är i stort sett frånvarande när det gäller att yrkesmässigt ta ansvar för barnen: 96 procent av förskolelärarna, 94 procent av barnskötarna, 90 procent av arbetsledarna i förskola och 100 procent av dagbarnvårdarna är kvinnor.


Också i hemmet är det kvinnorna som tar ansvaret för barnen – även om småbarnspapporna har blivit något bättre på att ta ut sina dagar med föräldrapenning; från noll procent år 1974 till 20 procent år 2005.

Också löneskillnaderna består. Kvinnodominerade yrken har lägre genomsnittslöner löner än mansdominerade, och män har högre lön än kvinnor i de flesta yrken.

Bland 291 börsnoterade företag år 2006 fanns fem ordinarie kvinnliga vd. Av ledamöterna i de statliga bolagens styrelser var 44 procent kvinnor och 56 procent män i maj 2006.

Bland cheferna i privata näringslivet var 78 procent män, medan fördelningen i offentlig sektor är 56 procent kvinnor och 44 procent män.

I brottsstatistiken dominerar männen stort. Män står för 87 procent av brotten mot staten, 62 procent av brotten mot allmänheten, 70 procent av förmögenhetsbrotten, 90 procent av alla personrelaterade brott , 99 procent av sexualbrotten varav 100 procent av våldtäkterna.

Självmordsfrekvensen är högre bland män än kvinnor i nästan alla åldersgrupper.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Jämställdhet
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA