Långa passköer hos Polisen

POLISEN2011-03-18
Väntetiderna för att få ett nytt pass växer hos Polisen. Det beror framför allt på en kraftig ökning av antalet ansökningar, uppger polismyndigheten i Västra Götaland.

I Västra Götaland uppmanar Polisen den som inte har akut behov av pass att avvakta någon månad eller två. Under årets första månader har omkring 4 000 fler passansökningar lämnats in jämfört med samma tid förra året. Polisen i Västra Götaland har inlett rekryteringen av fler passhandläggare:

”Väntetiderna i dag är inte acceptabla. Vår målsättning är att vi i framtiden ska vara betydligt mer flexibla och snabbt kunna gå upp i kapacitet då det behövs. Många av de nya handläggarna ska därför vara timanställda”, säger länspolismästare Ingemar Johansson i ett pressmeddelande.

Polisen i Helsingborg tog under årets två första månader emot 2 305 ansökningar om pass eller nationellt. Det är närmare 40 procent fler än under motsvarande period förra året. Också på polisstationerna i Landskrona och Ängelholm har Skånepolisen märkt en tydlig ökning av antalet ansökningar.

”Under början av året brukar det vara relativt lugnt när det gäller passhanteringen, medan topparna ligger i maj, juni och juli. Om det blir så även i år kommer vi att få en mycket hårt ansträngd sommar med långa köer av passökande”, säger Roger Norlén vid Polisen i Helsingborg.

Också i Värmland varnar Polisen för långa köer och uppmanar människor att ansöka om pass i god tid.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.