Längre väntan på pengar från a-kassor

A-KASSAN2023-01-19

Säkerhetsincidenten i december och ett nytt handläggningssystem har lett till att väntetiden blivit längre för dem som väntar på utbetalning från flera av landets a-kassor, visar statistik från Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF.

Enligt statistiken fick hälften av dem som fick sin första utbetalning från a-kassan Alfa, Kommunalarbetarnas och Unionens a-kassor i januari vänta i upp till sju veckor. Övriga a-kassor hade en väntetid på mellan en och sex veckor.

”De främsta orsakerna till situationen tycks vara gemensamma för flera arbetslöshetskassor: den säkerhetsrelaterade incidenten i december 2022 och bytet till ett nytt handläggningssystem som bidrar till effektivitetsproblem som tyvärr förlänger väntetiden på att göra utbetalningar”, konstaterar Cathrine Carlberg, enhetschef vid IAF, i ett pressmeddelande.

Den säkerhetsrelaterade incident hon hänvisar till var en händelse då a-kassornas it-system var stängda under fem dagar. Inga ärenden kunde handläggas och inga utbetalningar verkställas under den perioden.

Sedan slutet av november 2022 använder alla a-kassor ett nytt handläggningssystem, som enligt pressmeddelandet ska bidra till att handläggningen blir mer effektiv och mer enhetlig mellan arbetslöshetskassorna.

Cathrine Carlberg berättar i pressmeddelandet att IAF fått information om att det pågår ett intensivt arbete med att förbättra funktionaliteten och lösa vissa av systemets prestandaproblem.

IAF har ett pågående tillsynsärende om förlängd väntetid riktat mot Unionens a-kassa, som var först ut med det nya handläggningssystemet.

”Utöver tillsynsärendet med Unionens a-kassa så har vi just nu inga andra öppna tillsynsärenden om förlängda väntetider. Det beror på att huvudproblemen för den nuvarande situationen är gemensamma för alla a-kassor. Men vi bevakar detta noga och prövar regelbundet om vi ska starta nya ärenden”, betonar Cathrine Carlberg i pressmeddelandet.

Under den aktuella perioden hade STs a-kassa så få utbetalningar att någon statistik inte redovisas.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

A-kassan IAF
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA