Långtidssjuka ska få resursjobb

REGERINGEN2008-03-18

Regeringen backar delvis efter kritiken mot förslagen till nya regler i sjukförsäkringen. Den som blir utförsäkrad efter att ha varit sjukskriven mer än 30 månader ska erbjudas resursjobb.

Enligt Dagens Nyheter, DN, har regeringen lyssnat till kritiken från remissinstanserna, som påpekat att många människor tvingas söka socialhjälp om man inför en bortre tidsgräns för sjukpenningen.

– Det handlar om en grupp som inte är sjuka nog att få sjukersättning, men som inte heller är friska nog för att söka sig ut på arbetsmarknaden. Mot någon form av motprestation ska de få lämpliga arbetsuppgifter, säger socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson, m, till tidningen.

Hur de tänkta resursjobben ska fungera är ännu inte klart. En särskild arbetsgrupp ska utarbeta detaljerna. Enligt regeringens kommande förslag ska huvudregeln för sjukskrivning vara att man kan få sjukpenning med 80 procents ersättning under tolv månader. Efter det första året kan man antingen få sjukersättning (förtidspension) eller förlängd sjukpenning med 75 procent i ytterligare arton månader.

Den som är mycket svårt sjuk ska kunna få 80 procent utan tidsbegränsning. Det undantaget gäller om man har synnerliga skäl och mycket allvarliga sjukdomar.

– De som är riktigt svårt sjuka och har en kraftigt nedsatt arbetsförmåga ska inte behöva känna sig oroliga för att tvingas ut på arbetsmarknaden. Jag beklagar att det funnits en diskussion som lett till att många svårt sjuka känt sig oroliga, säger Cristina Husmark Pehrsson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA